Nieuwsoverzicht

Android, iOS of Windows Phone, of een BlackBerry smartphone?

Elke telefoon heeft eigen software. In de regel bieden ze dezelfde funtionaliteit. Toch zit er verschil in. We willen graag laten zien welke en waarom.

Android

Android is van Google. Gebruikt u dus veel Google applicaties dan is dit logischerwijs de beste keus. Denk aan Google Chrome (als u hier uw Google account instelt worden uw gegevens over meerdere computers gesynchroniseerd), Gmail, Google Maps, et cetera.
Uw Google account is altijd automatisch gekoppeld aan Gmail & Youtube. U kunt hier dus in principe alles mee, ook aankopen doen vanuit de Play Store.
Google Android zit op dit moment op versie 4.4. De meeste nieuwe telefoons worden uitgeleverd met versie 4.2 of nieuwer.
U kunt deze telefoons kopen van verschillende fabrikanten. Deze bieden de telefoons wel vaak aan met een eigen interface. De een is wat handiger in de gebruik dan de andere.

Handig om te weten is dat Android standaard functionaliteit heeft om gebruikt te maken van ActiveSync (o.a. Exchange e-mail maakt hier gebruik van).

Fabrikanten die Android toestellen leveren zijn o.a. HTC, Samsung, Sony, et cetera.

iOS

iOS is van Apple. Koopt u iets van Apple dan staat hier iOS op. iOS biedt op elk apparaat dezelfde look & feel. Op Apple computers staat OSX. Dit is qua fucntionaliteit grotendeels gelijk, natuurlijk ziet het er anders uit.
Voor Apple maakt u gebruik van een AppleID. Deze is ook weer gekoppeld aan alle applicaties die Apple heeft.
Standaard heeft ook iOS functionaliteit voor ActiveSync.
In de regel kosten apparaten van Apple meer dan iets soortgelijks, u betaalt hier ook voor de merknaam zelf.
Er wordt vaak gezegd dat de iPhone zeer handig in gebruik is. Uit onze ervaring weten we dat de iPhone voor iedereen geschikt is. Android is wat meer voor de “geek”en dus meer technisch.

Windows Phone

Windows Phone is van Microsoft. Vroeger waren er ook telefoons met Windows CE. Deze waren niet zo goed, maar waren ook uit de begin periode van de smartphone.
De laatste versie van Windows Phone is versie 8.1. Deze toont verwantschap met Windows 8.1. Het staat los van elkaar, maar in de laatste versie wordt er met grote tegels (tiles) gewerkt.
U kunt met uw Microsoft account gebruikt maken van de Windows Store.
Windows Phone wordt op dit moment vooral gebruikt op goedkopere smartphones.
Gebruikt u veel van Microsoft zoals Skype, SkyDrive, MSN, Facebook, dan kan een Windows Phone een heel goede keus zijn.
Tegenwoordig is Nokia van Microsoft, en brengt Nokia goedkope Windows Phone smartphones op de markt.

BlackBerry

BlackBerry bestaat al lang. Vroeger waren deze toestellen vooral zakelijk heel erg geschikt. Ze waren in die tijd ook best vooruitstrevend met een volledig hardwarematig toetsenbord. Tegenwoordig hebben ze hier zelfs een patent op.
Veel van BlackBerry horen we de laatste tijd niet meer. Toch brengen ze nog steeds nieuwe toestellen uit.

Ander OS

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Nokia heeft nog steeds “dumbphones” die over een eigen OS beschikken met maar weinig functionaliteit die terug te vinden is op smartphones.
Ook FirefoxOS is in opkomst. Hier van zijn nog niet veel telefoons beschikbaar en is toch nog een beetje in een testfase.
Ook kunt u goedkope Chinese smartphones kopen. Deze hebben vaak Android, en dezelfde functionaliteit als telefoons die twee keer zo veel kosten!
Echter zijn deze telefoons niet heel erg stevig en hebben ze een goedkoper uiterlijk. Daarnaast is er vaak tot nooit een Nederlandse vertaling, en ontbreken teksten of zijn ze nog in het Chinees.
U kunt deze vaak vinden via bijvoorbeeld eBay, maar moeten vanuit China komen, en mochten ze kapot gaan heeft u toch een probleem.

Waar op te letten bij aankoop (voor zakelijk gebruik)?

  • Heeft de telefoon ondersteuning voor Exchange?
  • Hoe lang gaat de batterij mee?
  • Kan de telefoon tegen een stootje?
  • Kan ik uitbreiden met een extra SD kaart?
  • Kan ik er een hotspot mee maken (handig voor gebruik met laptop)?

Advies

Een advies geven is niet makkelijk. Het hangt van een aantal factoren af.

Wenst u een makkelijke telefoon en bent u bereid hier voor te betalen? Kies dan voor een iPhone.
Wenst u zoveel mogelijk functionaliteit en mogelijkheid tot installeren van vele applicaties, voor een redelijke prijs? Kies dan Android.
Bent u met weinig al tevreden, en heeft u een Microsoft account en maakt u bijvoorbeeld gebruik van SkyDrive? Kies dan voor Windows Phone.

We spreken niet direct een voorkeur uit. Zo werken onze collega’s ook met verschillende telefoons. We moeten eerlijk zijn; de iPhones zijn hier het meest vertegenwoordigd, een enkele gebruikt Android.

Indicatie

De meeste klanten van ons hebben een Microsoft Server met Exchange, of men gebruikt Hosted Exchange. Een telefoon die hier ondersteuning voor heeft is dus aan te raden.
Onze Any-Drive maakt gebruik van een app die geschikt is voor Android & iOS.
Voor het gebruik van RDP & en/of Citrix (indien u een terminal server heeft), kunt u hier apps voor downloaden zodat u deze op een Android of Apple tablet kunt gebruiken.
Indien u een VPN wilt opzetten indien u Cisco apparatuur heeft, kunt u ook hier apps voor downloaden.

Mocht u een ander toestel willen kopen, informeer dan gerust eerst bij ons of alles wat u wil gebruiken hier op gaat werken.