Nieuwsoverzicht

Spyware, malware & phising mails, wat is het verschil?

Iedereen krijgt ze wel eens, reclame mails. Net zoals u met de post reclame folders ontvangt, krijgt u die ook per mail.

Soms zitten er echter ook vervelende mails tussen, die namelijk doen voorkomen alsof ze van Apple of Microsoft zijn, waarin gevraagd wordt uw gegevens te verifiëren. Als u vervolgens op de link in de mail klikt, komt u op een malafide website uit.
Dit is dan de meest simpele vorm. Het kan echter ook op andere manieren.
Als u per ongeluk (om wat voor reden dan ook, wellicht door een link in een mail of via een andere weg) op een website komt die malware verspreid, en u een niet up-to-date browser hebt, kan er zomaar iets geïnstalleerd worden.

Daarom is een goede virus en –malware scanner zo belangrijk. Het liefst een die dit real time doet.

Verschil

Spyware

Spyware zal vooral informatie vergaren. Dat wil zeggen dat dit programma informatie van uw computer zal doorsturen naar een andere partij.
Normaal gesproken is dit om geld te verdienen.
Het is ook mogelijk om bank gegevens te versturen. Sommige spywareprogramma’s zijn vervelender dan andere.
Vaak wordt dit gebruikt omdat tegenwoordig vaak software gekopiëerd, en dat programmamakers toch geld willen verdienen, enkele programma’s hier naast te installeren waar ze toch mee kunnen verdienen (denk aan een reclame pop-up).

Malware

Malware is vooral echt schadelijke software. Malware wordt typisch geïnstalleerd als u “verkeerde” websites bezoekt.
Wellicht heeft u wel eens ooit gelezen dat via een of andere reclamecampagne (banners), u malware kan gebruiken. Zie ook laast een artikel dat er via nu.nl malware verspreid zou zijn: http://www.nu.nl/blog/3817058/advertentie-malware-verspreidde-nunl-geblokkeerd.html
Er zijn veel types malware, o.a. adware, een keylogger, een rootkit.

Ransomware

Ransomware is ook een gemene. Dit is tegenwoordig ook een probleem op smartphone. U browsed naar een bepaalde website, waarna u wordt doorgestuurd naar weer een andere website welke u vraagt een bepaalde applicatie te installeren. Het installeren van deze applicatie kan vervelende gevolgen hebben. Het kan zijn dat uw smartphone onbruikbaar wordt, maar dat u tegen betaling dit weer ongedaan kan maken.

Meestal komt u niet zomaar op zo’n website terecht. Als het al zover is dan is er waarschijnlijk al gekozen om naar “dubieuze” websites tegaan.

Phising mails

Hiermee probeert men u vooral op te lichten.  Meestal door mails te versturen die afkomstig lijken te zijn van uw bank.
Meestal wijzen de links in deze mails naar websites die helemaal niets met uw bank te maken hebben, maar er wel het zelfde uit zien!

Met een goede up-to-date virusscanner kunt u veel problemen voorkomen!
Phising mails zijn vrij lastig te detecteren, juist omdat ze zo “echt” lijken.

Any-iT kan u deze oplossing bieden met de virusscanner Webroot. Deze is standaard in begrepen bij Any-Workplace.